“Louis XIV deviendra Louis 14” : la presse italienne s’insurge contre l’abandon des chiffres romains par le Musée Carnavalet

 

 

Pas Luvrit, Muzeu Carnavalet vendosi të zëvendësojë numrat romakë me numrat arabë. Një ndryshim, qëllimi kryesor i të cilit është të përmirësojë kuptimin e punëve nga vizitorë të huaj.

Zemërimi i Romës ra mbi “Louis 14”: disa gazeta italiane denoncuan të Mërkurën 17 Mars vendimin e Muzeut Carnavalet në Paris për të zëvendësuar numrat romakë me numra arabë në mënyrë që të lehtësonte kuptimin e vizitorëve.

“Polemika: Louis XIV do të bëhet Louis 14”, boton në Une Il Messaggero, gazeta e kryeqytetit italian, ndërsa Corriere della Sera, e përditshmja kryesore e gadishullit, gjithashtu shkruan në faqen e parë një koment sa më konciz sa është elokuente: “Louis 14”.

Ndërsa Louvre hoqi dorë nga numërimi romak disa vjet më parë për të përcaktuar shekujt, duke besuar se miliona vizitorë të saj, shpesh të huaj, nuk ishin në dijeni të tyre, Muzeu Carnavalet, kushtuar historisë së Parisit, ka hequr të gjitha figurat. të hapësirave të saj. “Ne nuk jemi kundër numrave romakë, por ato mund të jenë një pengesë” për të kuptuar veprat dhe ekspozitat, shpjegoi Noémie Giard, kreu i Muzeut Carnavalet, cituar nga Le Figaro.

“Fatkeqësia kulturore në vazhdim”
Massimo Gramellini, shkrimtar dhe nëndrejtor i Corriere della Sera, ishte duke djegur në botimin e gazetës së tij të përditshme me datë XVII / III / MMXXI. “Kjo histori e numrave romakë përfaqëson një sintezë të përsosur të katastrofës kulturore të vazhdueshme: së pari gjërat nuk mësohen, pastaj ato eliminohen në mënyrë që ata që i injorojnë ato të mos ndihen të pakëndshëm”, shkruan – në faqen e parë, duke kujtuar se ” pengesat përdoren për të mësuar të kërcejmë “.

Në faqet e brendshme të gazetës, një intelektual tjetër, Luciano Canfora, denoncon një “budallallëk” që merr pjesë “në një fatkeqësi më të përgjithshme, atë të” korrektësisë politike “. “Do të ishte e dëshirueshme që të kishte një ligj që imponon analfabetizëm të detyrueshëm dhe kthim në komunikimin vetëm gojor”, për ironi të fatit shkrimtari, historiani dhe filologu, i cili fillimisht propozon të hiqen shkronjat e vogla dhe të mëdha.

Për profesorin e historisë romake Giusto Traina, cituar nga Il Messaggero, “problemi i vërtetë nuk është publiku”. “Jo, problemi i vërtetë janë ata që vendosin, politikanët, udhëheqësit lokalë, ata që në një farë mënyre mendojnë” ne nuk hamë me kulturën “,” tha ai.

 

 

Lisez également ces articles:


Rejoignez notre newsletter

 la vie est trop courte pour les e-mails ennuyeux.
Inscrivez-vous pour obtenir les meilleures infos, offres, idées et plus encore!


recommandé par Les Infos en Direct: